Rólunk

Letelepedés Gyűrűfűn

A hajdani Gyűrűfűt 1970-ben utolsó lakója is elhagyta.

Ezt követően a használható építőanyagokat elhordták, a vályogfalakat eldózerolták.

Ezért 1991-ben, amikor az első „telepesek” egy ökofalu építésének kerestek helyszínt, már csak alig járható földutat és sűrű bozótot találtak a hajdan élettel teli kis falu helyén. Gyakorlatilag csak a neve maradt meg.

2000-re már vezetett ide kőszórásos út, állt a közösségi ház és hamarosan hét lakóházba is beköltöztek az első lakók. 2020-ban 13 lakóházban élnek családok.

Tehát, amikor mérlegeled, hogy neked való hely-e, tudnod kell, hogy ez az ország egyik legkisebb lélekszámú települése. Nem önálló falu, közigazgatásilag Ibafa külterülete. Ha igazán eldugott dombvidéken szeretnél élni, akkor ez neked való hely. Még kb. 30 telekre lehet építkezni, így várhatóan legfeljebb 40-50 család fog itt élni.

Mi vonzotta ide az itt élőket? Nem fontossági sorrendben, hisz mindenkinek más és más ragadta meg a képzeletét, ejtette rabul a szívét.

  • A táj szépsége. A körülölelő zselici táj megunhatatlan.
  • Ökofaluként tiszta levegőjű, vegyszermentes, bio területen élhetünk, és garantált, hogy ez így is marad.
  • Hasonló gondolkodású közösségbe való beilleszkedés.
  • Hatalmas személyes élettér: a telkek 1 hektárosak. Ha nagynak találod, vagy többen szeretnétek jönni egyszerre, kérheted a megosztását. A Fű utca kivételével nem utcában, hanem bokrokban helyezkednek el a telkek. Így minden szomszéd elég közel van, ha egy jó beszélgetésre betérünk egymáshoz, és elég távol van ahhoz, hogy élvezhessük a csendet és a saját privát szféránkat.
  • Együtt élünk, létezünk a természettel, a madarakkal, a vadakkal, a csillagokkal…
  • Itt mindenki „Gyüttment”. Nincsenek őslakók, akik gyanakodva méregetik a beköltözőt.
  • A nagy telek, az ökológiai előírások azoknak kedveznek, akik törekednek a minél nagyobb önállóságra, önellátásra. Olvass erről többet itt.
  • A házak felépítésében, telken való elhelyezésében sokkal nagyobb a szabadság, mint egy faluban. Azonban plusz előírásokat is be kell tartani az ökofalu jelleg megtartása érdekében. Ezekről a Rendezési terv intézkedik.

Ha felkeltette az érdeklődésedet annak a lehetősége, hogy itt élj, az első lépés természetesen az, hogy ellátogass Gyűrűfűre. Sétálj, túrázz, esetleg szállj meg valamelyik vendégházban. Szívd magadba a környék hangulatát.

Ha hazatértél, figyelj a benyomásaidra, mennyire találtad vonzónak a helyet. Ha megérintett, ha beindította fantáziádat, ha nem hagy nyugodni a gondolat – akkor írj a terület tulajdonosának, a Gyűrűfű Alapítványnak (gyurufualapitvany@gmail.com). Tehetsz fel kérdéseket, illetve jelezheted, hogy szeretnél megismerkedni itt élő családokkal. Mindenképpen mutatkozz be pár sorban! A kuratórium valamelyik tagja válaszol neked, egyeztettek időpontot.

Ha már megismerkedtél néhány emberrel, és úgy érzed, a környék, a táj és a szomszédok is kedvedre valók, akkor kérheted a leendő telked kibérlését.

Első körben a telkek nem eladók! Ha így lenne, már volna egy csomó magán-telek, amin tán soha el nem kezdődne építkezés, így az ökofalunk felépítése kudarcba fulladhatna.

Tehát, ha letelepedésre jelentkezel, akkor kérdezni fog tőled az alapítvány: miből tervezed a megélhetésedet Gyűrűfűn? Megvan-e a fedezete az építkezésnek?

Ezek a kérdések elsősorban a te érdekeidet szolgálják. Bár kevesen lakunk Gyűrűfűn, de jópáran megfordultak már itt. A megalapozatlan letelepedési terveket félbehagyott, elhagyott, csak hétvégén használt házak jelzik. Ha majd beszélgetünk veled erről, akkor nem akarunk túlságosan okostojásnak látszani, de már több évtizedes gyakorlat alapján tudunk rávilágítani arra, hogy reálisnak, vagy irreálisnak tartjuk az elképzeléseidet.

Mert illúzió pl. az, hogy itt kevesebbe kerül az építkezés, mint máshol. A vályogból, szalmából építkezéssel csak a falakon tudsz spórolni, minden egyéb épp annyiba kerül, mint egyéb építkezés során. A közművek még többe is kerülhetnek, mint máshol. (Pl. a gyökértéri szennyvíztisztító drágább, mint más településen a rácsatlakozás a szennyvíz hálózatra.)

A megélhetésedet pedig vagy magadnak kell helyben megteremtened, vagy el kell járnod dolgozni Szentlőrincre, Pécsre, Szigetvárra. A területünkön mikrohullámú szélessávú internet szolgáltatás is rendelkezésre áll, tehát távmunkát is végezhetsz.

Ha a terveid minden szempontból reálisnak tűnnek, akkor választhatsz egyet az alapítvány gyönyörű telkeiből. Döntésedet a kuratórium határozattal fogadja el és az alapítvány bérleti szerződést köt veled. A telkek művelési ága pillanatnyilag gyep, neked kell majd az épületek alatti területet kivonatni a művelés alól. Amíg építkezel, nagyon kedvezményes, évi 300 ezer forintos áron bérelheted a telket. A házat 5 év alatt fel kell építeni (országos szabály). Ha megkaptad a használatba vételi engedélyt a lakóházadra, akkor megveheted a telket mindenkori gyepáron. (Ez most kb. 500 ezer Ft hektáronként) Ez alól néhány telek kivétel, aminek magasabb az ára, mert magasabb a közművesítettsége. A beruházásodat zöldmezős beruházásként tudod megkezdeni: neked kell kútról, szennyvíztisztítóról, áram ellátásról (vezetékes, vagy sziget üzemű) gondoskodnod, és lehetséges, hogy csak földút vezet oda.

Ha valamilyen okból nem tudod a házadat befejezni 5 év alatt, a bérleti díjat egész addig fizetned kell, amíg a ház használatba vételi engedélyének megszerzése után megvásárolhatóvá nem válik a telek. Ha az építkezést félbehagyod, a bérleti díjat tovább kell fizetned, amíg vevőre nem talál a félkész épületed. Ha viszont a ház kész és használatba vételi engedéllyel rendelkezik, megvásárolhatod a telket, ezt követően az ingatlanod korlátozás nélkül forgalomképes.

Gyűrűfű csodálatos hely, vagyunk már egy páran, akik tudjuk, mennyire különleges itt élni. Gyere, élvezd a hangulatát, beszélgess az itt élőkkel, válassz telket, építs fel álmaid ökoházát, légy a szomszédunk!