Bemutatkozunk

Baranya megye északnyugati csücskében, a Zselic déli nyúlványain, az Óperenciás tengeren is túl fekszik egy kicsiny falu. Falu kezdemény inkább. A múlt század kilencvenes éveiben hozta létre egy maroknyi makacs és lelkes úttörő, akik a semmiből valamit teremtettek. Céljuk a bizonyítás volt. Hogy ne csak mindig ellenkezzünk, valami ellen, amit nem szeretnénk. Ne épüljön vízlépcső, ne épüljön atomerőmű, ne legyen világkiállítás. Hanem legyen egy olyan település, amely az ökológia és a környezettudományok eredményeit használja fel arra, hogy minél kisebb kárt okozzon a természetben. Eközben egyszerre kényelmes, igényes és izgalmas életet tesz lehetővé lakói számára, akik ily módon nem szakadnak el attól a természeti környezettől, amely létük alapfeltételeit biztosítja. Az egész egy álommal kezdődött.

Awesome Image
Awesome Image

Annak idején felmerült a kérdés, hogyan lehetne jól csinálni? A válasz önként adódott: csak rendszerben. A legkisebb kezelhető egység egy település. Lehetőleg önálló vízgyűjtő területtel. Mert hiába akarunk ökológiailag tudatosan élni a Tisza partján, ha Máramarosban átszakad a ciántároló gátja. A Baranya megyei kihalt Gyűrűfű helyén épülő Gyűrűfű ökofalu egy ilyen próbálkozás. A régi falu is már egy kicsi, önálló vízgyűjtő terület közepén terült el, ide terveztük az új települést is. A régiek tudták, hol kell megtelepedni. Ehhez tettük mi hozzá a modern tudomány által felfedezett újabb ismereteket. Akit a koncepció részletei érdekelnek, az építkezés, vízgazdálkodás, mezőgazdaság, természetvédelem, stb. részleteiről bővebb tájékoztatást talál az Alapelvek között és az Ökológiai tudástárban.

A kétezredik évben szakadás következett be a betelepülők között, és húsz év kellett ahhoz, hogy a fejlődés akkor megtört lendülete ismét helyreálljon. Erről az időszakról nem szeretünk beszélni, de letagadni sem akarjuk. Sok szenvedéssel járt, sokan el is költöztek. De már túl vagyunk rajta. A 2019-ben megalakult Újgyűrűfűért Egyesület célja, hogy a betelepülés ismét meginduljon, és akik itt letelepszenek, rendelkezzenek egy közös érdekérvényesítő szervezettel mind az Alapítvány, mind az önkormányzat, mind pedig a külső hatóságok felé.

Hagyományos értelemben még nem beszélhetünk faluról, számos funkció nincs meg, ami egy önálló településhez kellene. Ibafa külterületéhez tartozó tanyák vannak elszórva, amelyek a korábbi Gyűrűfű község területén kialakított ökofalu-koncepció csírái. Jelenleg 12-13 telek lakott, ami mintegy 26 felnőtt lakost jelent. A fluktuáció nem túl nagy, akik egyszer megtelepedtek, általában maradnak. Inkább az újonnan jövők számára szokott túl nagy lenni a kihívás. Önellátásra törekszünk, de nem mindenáron és ez nem is elsődleges szempont a 21. században. A legmodernebb technológiát szeretnénk ötvözni a leghagyományosabb életmóddal. Ebben a törekvésben a minden településre kötelező Rendezési tervet találtuk a legfontosabb eszköznek, amelyet szintén Ibafa segítségével készítettünk el a gyűrűfűi külterületre. A másik eszköz a vízgyűjtő egész területének helyi természetvédelmi területté nyilvánítása volt.

Ma Gyűrűfűn élni elsődlegesen azért élmény, mert aki a természetközeli életet kedveli, annak számára – nyugodtan mondhatjuk – nem sok ehhez hasonló helyet tudnánk ajánlani az országban. Lehetne írni róla hosszasan, de sokkal jobb, ha eljön ide az érdeklődő egy csillagfényes augusztusi éjszakán, amikor a külső térvilágítást tudatosan nélkülöző faluban a kertbe kilépve saját bőrén érezheti, milyen amikor végtelen mélységével rázuhan a Tejút.

Kövess minket a Facebookon is!

Facebook oldal

A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

Ezen az oldalon sütiket használunk. Az IP címen kívül semmilyen más adatot nem gyűjtünk rólad.